I veckans avsnitt av Drivkraften gästas vi av Erica Barrdahl! Erica är en glad tjej med stor aptit på livet. Med både mot-och medgångar i bagaget inspirerar hon nu andra genom att vara ute och föreläsa och blogga om sin vardag med ryggmärgsbråck. Erica vill genom sitt arbete visa att "ingenting är omöjligt, de omöjliga tar bara lite längre tid".
I avsnitt 16 möter vi Johan Norén som delar med sig av sina tankar och erfarenheter kring stress. För några år sedan drabbades Johan av utbrändhet och i sin depression såg han ingen mening med livet. Men till slut lyckades Johan vända denna negativa spiral och använder numera sina erfarenheter till att informera och hjälpa andra som befinner sig i liknande situationer. Johan är idag en uppskattad föreläsare och lägger stor vikt vid att informera om hur vi kan förebygga stress och utbrändhet.
I avsnitt 15 möter vi Agnes Skyman Ståhl som delar med sig av hur det var att ha en bästa vän som insjuknade i anorexi. Vad för känslor och tankar drabbades Agnes av och vilka beslut kände hon sig tvungen att ta när kompisen blev allt sjukare? Agnes delar öppet med sig av sitt perspektiv som anhörig och vilka insikter hon efter denna resa fått.
Vad händer när ens barn tar sitt eget liv? I avsnitt 14 delar Vibeke Wulff med sig av när livet 2014 tog en traumatisk vändning då sonen Robin tog sitt liv. Vibeke delar öppet med sig av de känslor som Robins självmord förde med sig och dessa oundvikliga beslut som måste tas direkt efter.
Hur går man vidare när det värsta redan har hänt och hur kan vi som anhöriga agera på bästa sätt? Vilka metoder bör vi använda för att redan i skolan förebygga självmord och psykisk ohälsa överlag?
Sedan när blev det socialt accepterat att supa bort sin nervositet? Ta lite lyckopiller för att hantera ångest och allmänt nöja sig med att gå runt i ett dåligt mående lite till och från i livet?
I avsnitt 13 pratar vi om problemen med att normalisera dåliga förhållanden, bråk i familjen, psykisk ohälsa och mycket mer. Vi diskuterar konsekvenserna av att fastna i ett dåligt mående genom att döva sina känslor med exempelvis alkohol eller söka quick-fix för olika psykiska problem.
I avsnitt 12 får ni ta del av Malin Roséns resa från självsvält till livsglädje. Malin berättar utlämnande om sin resa från utseendefixering, ätstörningar och annat självskadebeteende till den livsglädje hon upplever idag. Vad handlar ätstörningar egentligen om? Finns det några sjukdomsvinster och vad finns det för känslor bakom ett matmissbruk?
En ung, stark kille spelar fotboll och får en spark på benet. Inget är brutet, men smärtan stannar kvar och efter 15 år bestämmer sig Johan för att amputera benet.
Depression, tvivel och negativt tänkande vänds till den största utmaningen någonsin när Johan övertalas att springa Göteborgsvarvet endast 2 år efter amputationen.
Vi har fått nöjet att prata med Johan om vad som fick honom att förändra sitt liv och var han hittade viljan/stöttepelarna som gjorde att han lyckades med sina näst intill omöjliga mål och om vad som väntar i hans fartfyllda liv i framtiden.
I avsnitt 10 delar Peter Mendel som driver friskvårdscentret Taiso med sig av hur det är att jobba som b.la. mindfulnessinstruktör och vilka insikter han genom åren fått genom att ha coachat olika människor inom både kampkonst, yoga och meditation. Peter beskriver kopplingen däremellan och benämner även vikten av att andas rätt.
I avsnitt 9 delar Sangeeta Stridh med sig av sitt tillfrisknande från sexmissbruk och destruktiva relationer. Om du eller någon i din omgivning är en av de människor som använder sex som ett sätt att få bekräftelse eller för att dämpa känslor som oro och ångest, kan Sangeetas insikter vara till stor hjälp för att fler ska kunna hitta grundorsaken till sin problematik.
I avsnitt 8 pratar vi manligt och kvinnligt. Gaya Pienitzka har flera års erfarenhet av att arbete med bl.a. relationsproblematik. Vad kan vara orsaken till att passionen i många förhållanden försvinner efter ett tag? Gaya ger exempel på vad som sker när våra maskulina och feminina sidor blir obalanserade i relationer.
Genom att få mer förståelse för varandras olikheter kan vi lättare undvika onödiga konflikter och känslotillstånd i exempelvis kärleksrelationer.
I flera år befann sig Patric Haga i ett alkohol- och drogmissbruk. Idag hjälper han andra som är i samma situation som han var.
På vilket sätt kan missbruket bli ens bästa vän och varför känner så många ett starkt behov av att dricka sig redlösa? I avsnitt 7 delar Patric med sig av sin starka resa och vad som fick han motiverad till att ta första steget mot ett tillfrisknande och mer meningsfullt liv.
Vill ni komma i kontakt med Patric skickar ni ett mail till: ph78@live.se
I avsnitt 6 tar vi upp ämnen som berör både ätstörningar, destruktiva relationer och kopplingen mellan dessa två. Christina Winther har ett stort bagage som hon delar med sig utav. Vi pratar bl.a. om vikten av att våga bearbeta sitt förflutna för att kunna bygga upp sin självkänsla och skapa sunda relationer. Inte sällan ser man förhållanden mellan drogmissbrukare och personer med ätstörningar, hur detta kan komma sig går vi närmare in på under dagens avsnitt.
I dagens avsnitt får vi möta terapeuten Almedina Poteri som delar med sig av sin erfarenhet av förlossningsdepression. En tid som förväntas vara fylld med glädje och kärlek men som istället kan leda till ätstörningar och andra mentala tillstånd. Almedina delar med sig av sina tips och råd till alla inblandade. Vad kan man se för tecken och hur kan sjukvården samt anhöriga agera?
I detta avsnitt får ni bekanta er med alkohol- och drogterapeuten Madeleine Swartz! Vi pratar om något så viktigt ämne som medberoende. Mycket hjälp finns att få till de som missbrukar men inte lika mycket hjälp finns att få till alla anhöriga som lider minst lika mycket när det finns missbruk i familjen.
Vilka tecken finns det och hur går man tillväga för att bryta detta mönster hos sig själv?
Relationsexperten Jacqueline Joo ger oss tips och råd på hur vi med hjälp av mentalisering kan skapa bättre relationer. Hon förklarar även hur vår barndom kan påverka våra vuxna relationer och vad det innebär att ha social kompetens.
Rebecka Gabrielsson från ByButeo gör en fortsättningsintervju från avsnitt 1 ur podcasten Drivkraften med Malin Rosén. I det här avsnittet diskuteras frågan om man måste nå botten för att att börja jobba med sig själv?
I denna podcast fokuserar vi på alla områden inom personlig utveckling, mental träning och hälsa.
Avsnitten kommer främst bestå av intervjuer med personer som har ett tungt bagage, där ni får ta del av deras väg till känslomässig harmoni. Min förhoppning är att allt fler ska få upp ögonen för mental träning. Jag är helt säker på att världen skulle se bättre ut om fler vågade möta sig själva.