Som åttaåring tvingades Julle Douhane, 10 år, att lämna det pojklag han spelat med i Veberöds AIF i två års tid. Inför en fotbollscup fanns han inte med på kallelsen. Styrelsen hade tagit ett beslut om att flickor skulle spela med flickor och pojkar med pojkar. Ingen i styrelsen har sedan velat kommentera beslutet.
Nyligen i ett program från Kalla Fakta berättar de om fallet med Julle.
Julle föddes som flicka men identifierar sig som pojke. Fotbollskanalen har i samarbete med Kalla fakta gjort programmet Utanför laget.
Julle valde även att till slut byta skola när inbjudningar till kalas inte längre kom och när rasterna inte längre bestod av glädje med andra klasskompisar. Idag beskriver han att det är helt annorlunda med nya vänner och nytt lag.
Livsglädjen hos Julle är påtaglig och i dagens avsnitt berättar han om sin inre drivkraft och glädjen som han trots allt besitter trots alla utmaningar utifrån. Han berättar om vikten av en stöttande omgivning och beskriver stödet han haft från sin familj när han befunnit sig i känslan av utanförskap. Julle och hans mamma Petra Douhane ger hopp och mod till andra när de via den uppskattade bloggen ”Minsonjulia” delar med sig av deras tankar och tips till andra som befinner sig i liknande situationer.
Vår förhoppnings är att sprida mer medvetenhet och kunskap vidare för att låta ett samhälle utan dömande växa fram. Tiden då det en gång för alla blir en självklarhet för alla barn, oavsett kön eller ursprung, att till hundra procent äga rätten över att vara sig själva och också kunna nå sin fullaste potential! Ingen ska bli utanför för den man är.
#Ståuppförenmedmänniska idag!
Varje år tar cirka 1 500 personer sitt liv. Minst en tonåring tar sitt liv varje vecka och det finns även ett stort mörkertal. De allra flesta kan vi rädda. Suicide Zeros vision är ett samhälle utan självmord.
Idag möter vi Alfred Skogberg, generalsekreterare och grundare till Suicide Zero som berättar om sin drivkraft och syfte till att starta organisationen.
I dagens avsnitt tar vi upp myter kring självmord och pratar om vad du som utomstående kan tänka på. Vi pratar en del kring skolans värld och lyfter hur viktigt det är att vi alla är uppmärksamma på hur våra medmänniskor mår - på riktigt. Att vi vågar agera när det gäller och inte viftar bort känsliga ämnen. Det som är jobbigt att känna på utvecklar oss som människor och ingen kan bry sig för mycket.
Eftersom det finns så mycket tabu, okunskap, rädsla och stigma kring självmord och psykisk ohälsa arbetar Suicide Zero för att öka kunskapen hos politiker, journalister, vård- och skolpersonal samt allmänheten.
Lyssna på ett viktigt avsnitt från #Drivkraften om hur vi kan minska den psykiska ohälsan, överallt.
Fortsätt gärna skicka in frågor och funderingar som ni har eller tips på hur fler kan uppmärksamma dessa frågor.
Tack för du lyssnar!