Info

Drivkraften's podcast

Bakom varje personlig utveckling finns en drivkraft. Här får ni ta del av starka berättelser. Låt Drivkraften väcka din inre motivation! I denna podcast fokuserar vi på alla områden inom personlig utveckling, mental träning och hälsa. Avsnitten kommer främst bestå av intervjuer med personer som har ett tungt bagage, där ni får ta del av deras väg till känslomässig harmoni. Min förhoppning är att allt fler ska få upp ögonen för mental träning. Jag är helt säker på att världen skulle se bättre ut om fler vågade möta sig själva.
RSS Feed
Drivkraften's podcast
2024
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
July
June
May
April
February
January


2021
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: 2019
Dec 16, 2019

I dagens avsnitt samtalar jag med coachen och terapeuten Sangeeta Stridh. Ämnet är relationer och förutom kunskap och verktyg så delar vi öppet med oss av våra egna personliga erfarenheter och därmed insikter inom detta område i livet. Avsnittet är fyllt med lättsamhet, igenkänning, öppenhet och energi.

Frågor vi samtalar kring är följande:
Passion, är det alltid viktigt? Vad står det egentligen för? Hur kan något relationsmönster som är ogynnsamt för oss bidra till eufori och kickar?
Kan attraktion vid första ögonkastet vara både positivt och negativt? Varför?
Hur lär man känna sig själv i relationer? Varför hade förmodligen jag och Sangeeta redan fallit för varandra om vi var av motsatt kön?
Hur kan det komma sig att en del personer verkar så ”perfekta på ytan” men sedan uppleva sig ha svårt med det intima och känslomässiga som ju ofta tillkommer i kärleksrelationer? En del personer hittar och letar alltid fel på varje ny relation och partner, allt för att inte binda sig? Flykt vs klängighet, känner du igen det? Eller kanske är du personen som alltid dras till upptagna partners?
Många går från relation till relation och räds över att ”slå sig till ro”, medan andra blir totalt besatta av en viss typ av partner. En del vill ha kontroll, andra vill känna sig fria. Vi har alla olika grundbehov men också beteendemönster som följer med på köpet i det som det innebär att vara människa och dessa formas efter hur din uppväxtmiljö har sett ut när det kommer till kärlek och intimitet. Vem är du i relationer?
Vi pratar om hur vi genom mod och nyfikenhet kan skapa medvetenhet för att sedan börja förändra våra egna mönster för att ta oss mot en mer gynnsam framtid. En framtid som blir lyckosam både för oss själva och därmed andra då våra handlingar alltid speglar hur vi själva mår.
Vågar du utmana dig själv för att hitta lösningen till där du står idag? Är det ens kärlek vi kan kalla det när anknytningarna styr, eller bara tomrum som ska fyllas tills vi blir medvetna om vad som försiggår?

Häng på ett öppet och kärleksfullt avsnitt!

Nov 28, 2019

Helena vill förändra sättet vi ser på försäljning och hon är en stor förebild för framför allt kvinnor inom sälj. Det är av värde för alla egna företagare att lära sig olika tekniker av kommunikation och hur vi når fram med våra tjänster, produkter eller budskap som är viktigt för oss, därför ser jag sälj som något gynnsamt för de flesta av oss. Jag fastnade för Helena när jag lyssnade på henne i en annan podcast, hennes ödmjuka framtoning trots självsäkra attityd och brinnande passion vill jag dela med mig av till er som lyssnat. Helena har ett härligt engagemang för sälj och idag delar hon med sig lite kring vad hon och hennes anställda går igenom på säljutbildningarna.

I dagens avsnitt får ni veta lite mer om Helena och hennes drivkraft bakom sitt företag Stockholm Sales Institute. Själv arbetar ständigt med sig själv för att ifrågasätta och utmana fler rädslor samt öka sin förståelse för psykologin som driver människor till sina olika beteenden. Ni har säkert redan förstått att avsnittet bjuder på sambandet som vi båda ser mellan personlig utveckling och sälj.
För mig blir även självkänslans roll tydlig när jag lyssnar på Helena. Om du ska sälja något och du samtidigt utstrålar allt annat än trygghet och förtroende, kan de flesta räkna ut att det nog inte blir en så lyckad affär. Jag tycker tryggheten inom sig som blir allt avgörande för alla yrken. Vad tycker ni? Kom gärna med feedback efter ni lyssnat på avsnittet, det uppskattar vi.

Vi pratar idag också om psykisk ohälsa och vikten av att ens avställda mår bra för fler lyckade affärer. Vad vill Helena förändra inom sin egen bransch och varför vore det bra om fler kvinnor vågar sig in i branschen som till synes kan verka mansdominerad? Vad skulle hända om du vågar ifrågasätta din egen bild av dig själv som säljare? Vad skulle i bästa fall kunna hända då?
Häng med på ett inspirerat avsnitt!

Nov 17, 2019

I dagens avsnitt pratar vi om vår passionerade omtanke för unga och deras hälsa. Vi pratar om det föräldraskap som krävs för att bland annat minska psykisk ohälsa bland unga. Vi möter idag ingen mindre än Micke Gunnarsson, en stor inspiratör för många. Hans Instagram är lätt att fastna för där han generöst delar med sig av bra tankeställare om livet och oss själva. Micke föreläser och möter livets frågor på både avstånd och i dagliga meddelanden. Hur kan vi bidra till att barn blir fria och trygga i sig själva, att de mår bra och vågar utvecklas och nå dit dem vill? Det och mycket annat delar Micke sina perspektiv kring idag.

Vad är egentligen lycka? Varför jagar så många den? Varför finns sådant motstånd till att möta sig själv idag, bara sitta tyst och stilla och börja leva livet enligt sina egna värderingar? Micke pratar idag också om självkänsla och vikten av att acceptera sig själv. Att tillåta sig själv att komma till ro istället för att sträva vidare mot nya yttre mål hela tiden. Vi befinner oss i en tid där vi behöver hämta hem oss själva men stressen och pressen utifrån upplevs för många att den ökar allt mer. Vi pratar idag också om att inte ta sig själv på allt för stort allvar, ett kontrollerat liv är ett begränsat liv.

Vad har Micke själv behövt göra för att uppleva mer harmoni och frihet i sitt eget liv? Sina egna personliga insikter delar han nu med sig av till andra, till exempel i skolans värld där unga möter vuxna. Micke upplevs som en oerhört autentisk person och jag är tacksam för vårt möte.

Välkommen in i ett mycket viktigt samtal!

Nov 17, 2019

I dagens avsnitt möter vi inspirerande Sol Karina. Vi pratar om andlighet i den nya tiden och lite om kursen ”Shamballas ljus” där jag (Malin Rosén) medverkade i augusti. Vad är tung och lätt energi? Hur höjer vi vår energimedveten och ”frekvens” för att må och attrahera bättre? Vad är hälsa ur Sol Karinas perspektiv och hur kan vi använda våra skuggsidor till något positivt? Det och mycket mer pratar vi om i dagens avsnitt.

Sol Karina har lång erfarenhet inom bland annat healingmetoden Reiki som hon tillsammans med mycket annat utbildar inom. Sol Karina är föreläsare, författare och andlig lärare. Hör om hennes inre drivkraft som berör mig djupt när hon beskriver den villkorslösa kärleken hon har till människor hon möter.

Sep 30, 2019

Varmt välkomna till dagens avsnitt där vi möter Dennis Westerberg - coach, föreläsare och författare. En inspiratör som förändrar både inom arbetslivet och privat för människor.

Liv förändras och människor har kommit ur svår psykisk ohälsa med hjälp av hans sätt att coacha de till olika insikter som han även i avsnittet delar med sig av. Dagens viktiga och djupa avsnitt är ett samtal om livet och dess viktiga tankar och känslor som så naturligt tillkommer. Hur kan vi gå från ett tillstånd av inre ohälsa till välbefinnande och innerlig hälsa genom ett annat tankemässigt perspektiv? Dennis tar personlig utveckling till en djupare och mer annorlunda nivå. Jag låter avsnittet tala för sig själv och väljer därför att fatta mig kort. Välkommen!

Sep 16, 2019

Välkomna till veckans avsnitt. Idag möter vi Rebecca Nordström, en härlig tjej från Umeå som idag med glädje kan presentera sig som friskförklarad från tidigare ätstörningar. Rebecca delar idag med sig av sin resa och ger pepp och tips till andra som vill bli friska. Vi pratar idag om hur det är att tillfriskna från ätstörningar (anorexi främst), lyfter saker inom ett tillfrisknande som en del missar. Vi tar också upp vad som kan hända i kroppen som kan skapa kraftig ångest i ett tillfrisknande men som man bör vara medveten är en del av processen. Vad hade Rebecca för verktyg i sitt tillfrisknande som nu kan hjälpa fler?

Häng med på ett inspirerande avsnitt med en riktigt varm och go person!

Sep 2, 2019

I veckans avsnitt möter vi Susanne Bokström, en tidigare spelmissbrukare som nu valt att dela sin berättelse.

För några år sedan drev Susanne ett Casinoföretag och livet var på topp. När hon en tid senare fastnar i ett missbruk för just spel, blir verkligheten en helt annan. Vi möter idag en sann inspiratör och modig medmänniska som ger oss bitar av sitt innersta. I sin starka resa bidrar Susanne med hopp om ett tillfrisknande, hon har även en vision om att hjälpa fler och bidra med insikt och kunskap för att undvika att fler riskerar att hamna där hon själv varit.

Trots Susannes tuffa resa är energin och livsglädjen påtaglig, hon lyfter flera viktiga aspekter av hur ett missbruk kan te sig och spridningen den kan ta. Vi pratar idag om allt ifrån hur Susannes ADHD påverkat henne från tidig ålder, till hennes enorma drivkraft som hon idag kan använda på ett mer gynnsamt sätt. När Susanne idag är ute och föreläser händer det ibland att någon i publiken frågar vad hennes största vinst varit. Hennes svar blir alltid: den jag fick när jag slutade spela. Jag tycker personligen att det är ett förbaskat bra svar!

Vi välkomnar er nu in till ett nytt späckat avsnitt från #Drivkraften. Härlig lyssning!

Aug 19, 2019

Idag möter vi Christina Grossi, en andlig inspiratör och lärare som håller olika retreats inom själslig och personlig utveckling.

Hon är författare till sex böcker och har en magisterexamen i psykologi.

Vad har tagit Christina fram till den resa hon idag tar sig själv och andra genom? Vart kommer hennes drivkraft ifrån? Vad brinner Christina allra mest för i sitt arbete och vad innebär det att vara en healer? Hur får Christina till sig budskap och när visste hon att hon var en healer? Det och mycket mer kommer vi ägna dagens avsnitt åt.

Lyssna även på hur Christina med sin forskningsstudie om Reikihealing fick Reikihealing att klassas som friskvård. Christina nämner En kurs i mirakel och berättar om vad den bidragit med för livsinsikter och levnadssätt i hennes fall.

Häng med på ett kärleksfullt avsnitt!

Aug 5, 2019

Idag möter vi Carl Helenelund. En ung entreprenör med största hjärtat. Redan har han hunnit skaffa på sig en rad erfarenheter och insikter. Carl berättar om både det ljusa i hans liv och drivet till hans företag samt mörker han behövt ta sig igenom för att stå där han står idag.

Han är 17 år gammal och håller på med en sport som heter Football Freestyle, utöver det driver han ett företag där de säljer ett klädmärke som heter Xover Clothing, varav Xover är ett trick i freestyle.

Vad innebär Freestyling och var ifrån fick Carl sin idé om att starta detta klädmärke? Carl tar upp tidigare psykisk ohälsa och nämner vikten av att vi är äkta i det vi gör. Hans driv berör mig verkligen och han inspirerar bland annat via sitt Instagram-konto många andra till att också tro på sina drömmar, för att sedan ta dem från dröm till mål och verklighet.

Det är tydligt att Carl vill sprida fina budskap vidare inom sporten och lämna efter sig något som gör skillnad. Carl är en av alla som gör skillnaden som gör skillnaden, om ni är med på vad jag menar.

Lyssna på härliga Carl så hörs vi på andra sidan avsnittet!

Jul 22, 2019

I dagens avsnitt möter vi en driven och skarp kvinna. Kvinnligt självledarskap tycker vi på #Drivkraften är viktigt att lyfta, Carolin är verkligen en förebild inom detta. Vi tror på entreprenörskap och idag möter vi Carolin Hanna Dahlman, en kvinna som definitivt står upp för vad hon tycker och tänker. Hon både ger och tar plats, precis som vi tycker det ska vara.

Som politisk redaktör för Kristianstadsbladet skriver hon ledare och driver opinion i liberal riktning. Samhället drivs av politik och Carolin brinner för ett samhälle där människor får bestämmer mer över sina egna liv och resurser. Frihet och ansvar, något som är lika viktigt bägge två. Carolin pratar om de samhälle hon ser framför sig där människan uppmanas till att växa, inte avvecklas.

Sedan några år tillbaka sitter Carolin också med i TV4:s nyhetspanel på fredagar där hon och Göran Greider diskuterar veckans nyheter. Förutom detta har Carolin hunnit författa åtta böcker - alla skrivna inom företagsamhet, kärlek och coaching. Hon har rest en del och tidigare arbetade hon under titeln ”Kärlekscoach”. I dagens avsnitt är vi nyfikna på att veta mer om hur vändningen, eller rättare sagt, kopplingen mellan coaching och hennes politiska engagemang hör ihop.

Vi pratar om Carolins drivkrafter och om den inneboende kraft varje människa har till att äga och ta makten över sitt eget mående och liv.

Hur kan vi skapa ett samhälle som tar vara på vår potential? Vi tror inte på politik som låter bra men som inte fungerar i praktiken. Vi tror båda på ett samhälle som utgår ifrån att vi ska bli bättre och starkare, inte sämre och svagare. Carolin tar upp tankar och exempel på hur vi kan gå framåt – inte bakåt. Det och mycket mer pratar vi om idag.

Häng med på ett engagerat och härligt samtal!

Jul 9, 2019

Idag möter vi inspirerande Katarina Mannheimer Ahlström, hon arbetar som psykodynamisk samtalsterapeut och hypnosterapeut i Stockholm. Utöver det är hon även kursledare, föreläsare och meditationslärare. 
Katarina gjort en stark resa, både en andlig och psykologisk sådan. Hon brinner för att dela med sig av vad dessa olika "världar" kan bidra med för vår läkning, självkännedom och förmåga att älska både oss själva och varandra.

Vi kommer i dagens avsnitt att prata om tankar från hennes bok: "Dit hjärtat längtar" och Katarina berättar även mer om hur resan till där hon står idag sett ut. Vi nämner egot och dess strategier. Katarina hjälper oss också att svara på vad "egot" egentligen är, och varför vi nämner det så mycket inom det terapeutiska arbetet. Varför är det viktigt att vi människor grundar oss i vårt hjärta och hur märker vi skillnad inom oss och våra handlingar när vi inte gjort det? Hur kan vi hjälpas åt att få världen till att styras av mer kärleksfulla krafter från vårt allra innersta? Idag drivs en del människor av saker vi inte kan stå bakom men Katarina beskriver så bra i dagens avsnitt hur dessa personlighetsdrag av ren överlevnad utvecklats från oss redan när vi var små på grund av rädsla eller en känsla av att vara oälskad.

Hur lär man känna sitt ego? Hur kan egot ta sig i uttryck? Är det genom att lära känna vårt ego som vi kan börja älska oss själva? Känslomässiga blockeringar, vad kan det vara för några? Hur kan dessa hindra oss från att leva vårt liv fullt ut?

Katarina hjälper idag människor att älska sig själva och andra. I sin bok beskriver hon djupet av självkännedom och om resan tillbaka till oss själva, de som vi innerst inne är.

Härlig lyssning! Vi önskar dig varmt välkommen!

"Vi är alla ett, bara egon, uppfattningar/föreställningar/religioner och rädslor separerar oss från varandra".

www.adlibris.com/se/bok/dit-hjart…YeXsqptRNj8RO-VI

Jun 24, 2019

“INGEN KOMMER BLI KÄR I DIG FÖR ATT DU ÄR DUKTIG!” 
- Nähä, vad menar vi med det då?

Det ska ni alldeles strax få reda på. Låt er välkomnas till ett nytt kärleksfullt avsnitt med mycket #driv tillsammans med ingen mindre än Linnea Molander.

Idag spenderar vi vår tid med härlig energi, kloka tankar och viktiga erfarenheter samt professionell kunskap inom relationer, lycka och att dejta både sig själv och andra. Linnea Molander som vi möter är utbildad psykologisk coach och har studerat allt ifrån lyckoforskning till medvetandestudier, hon har också bloggat på Aftonbladet.se och Match.com. Idag hjälper hon människor att dejta bättre och finna de dem söker i kärlekslivet, framför allt hjälper hon de till att först finna sig själva. Linnea medverkar ibland även i media som dejtingexpert i P4 Extra, Nyhetsmorgon, DN, Metro mm.

Som ni förstått handlar dagens avsnitt om dating och att dejta lyckligt.

Varför dejtar vi överhuvudtaget och hur gör vi det med mer lyckade resultat? Varför är dejting något som intresserar de flesta, men få vågar prata om? Varför finns normer (både relationsmässigt och livet i allmänhet) om hur en ska leva sitt liv? 
Hur uppkom varumärket Happy Dating som Linnea idag driver?

Och är vi egentligen ”för kräsna” eller vad för myter vilar i detta påstående? Linnea menar på att det är precis tvärtom och att en absolut inte ska ge alla en chans som samhället också gärna intalar oss att göra. Vad för känslomässig potential öppnas upp när vi börjar utforska våra egna behov innan vi ger oss in i att utforska andras?

I dagens avsnitt delar Linnea också med sig av sina egna framgångsmetoder och vad som driver henne i livet. Vilka normer har hon själv trotsat för att stå där hon står idag med en givande karriär kombinerat med en god självkänsla?

Samhället skapar ibland onödiga rädslor åt oss, låt oss tillsammans bidra till att krossa och utmana dessa. Att den inre lyckan kommer före själva dejtingen är Linnea snabb med att skriva på. Linnea konstaterar att hindret för många är rädslan för sina egna känslor och att må bra i sig själv är en av grundreglerna för att lyckas dejta bra.

Jun 10, 2019

I dagens avsnitt möter vi en modig, stark och inspirerande drivkraft!

Adam Reuterswärd har varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. Han beskriver i dagens avsnitt hur missbruket handlar om en grundläggande ångest man flyr ifrån och att hjärnan blir som kidnappad. Drömmen om att bli ekonomisk oberoende slutade för Adam i två år och sex månaders fängelsestraff.

I ett spelmissbruk är det lätt att bygga hela sitt liv på en lögn. Adam tar upp faran i att så länge det går att låna pengar utifrån kommer spelandet att fortsätta för den som är drabbad.

Han minns startskottet för spelandet. Han var 15, 16 år och hängde med vänner på lokala syltor och pizzerior i Bromma. Sedan dess har han kraschat fem gånger.

– Man tror att man har fått nog men det finns alltid en ny botten. Jag minns när jag hade lånat pengar av en maffiaverksamhet och de hotade mig för att få mig att betala. Så rädd har jag aldrig varit i hela mitt liv. Ett halvår senare började jag spela igen.

Idag, trots stora skulder och annat som missbruket ställt till med, ser Adam ljust på framtiden och har hittat ett större värde i livet än att jaga pengar eller fly från en inre ångest. Han har arbetat hårt med sig själv och inspirerar nu andra till att våga söka hjälp för missbruket.

I dagens agens avsnitt informerar Adam kring detta stora och ibland dolda missbruk som mer än 200 000 personer i bara Sverige lider av. Han tar upp tecken och hur vi kan undvika att fler drabbas genom att skapa en annan meningsfullhet i ungas tidiga liv. Adam berättar också kring hur missbruket skiljer sig från andra psykiska sjukdomar och varför det därför är svårt att upptäcka på samma sätt. Han berättar om förändringen han vill se i samhället och vad han och de övriga på Spelfriheten arbetar för.

”Lyckan kommer inifrån, det finns inga pengar i världen som kommer göra mig lycklig.”
- Adam Kirstein Reuterswärd

 

 

May 13, 2019

Välkomna till ett nytt avsnitt av #Drivkraften! I dagens program möter vi härliga Greta Tidholm, relationsbloggaren med en rad andra projekt i rullning samtidigt. Energin är på topp och Greta bjuder på späckade insikter om relationer, anknytning, egna tidigare dejter och relationer hon erfarit och om hur det var att medverka som huvudperson i programmet Kärlekskoden som sändes i SVT för några år sedan. Hur blev det, kunde forskningen ta Greta till rätt partner?

Idag snackar vi om: Hur kommer vi över upprepade beteenden i kärleksrelationer? Hur vågar vi vara mer sårbara, varför ser vi ibland inte vad som händer? Vad kan Greta tycka är meningen med livet och hur fann hon sin passion för relationsfrågor? Vad är kärlek för Greta? I "Gretas Värld", som hennes blogg heter, får vi ta del av både med- och motgångar i hennes eget vardagliga liv. Bloggen är mycket uppskattad, äkta och inspirerande.

Vi hoppas ni gillar även detta poddavsnitt med denna fantastiska kvinna - ser fram emot att möta er i lurarna!

/ Med Kraft och Kärlek från oss!

Apr 29, 2019

I dagens avsnitt möter vi Sophie Nyman och Aminah Fallgren, två beroendeterapeuter som idag delar sina djupa kunskaper kring beroendesjukdomen och hur de med egna erfarenheter tagit sig dit de står idag. Vad blev deras egna vändpunkter och hur har de tagit sig från tidigare destruktiva liv till att idag leva i sin passion?

De delar i avsnittet med sig av vad de älskar mest med yrket, vad som fick dem till att nu starta och förverkliga en gemensam dröm inom branschen och hur de tänker kring behandling för de som är beroende. Vad kan bli det avgörande och som tar en människa från ett mörkt missbruk till ett ljust tillfrisknande och vad är viktigt att tänka på som behandlare i detta? Sophie och Aminah ger exempel på hur förändringsprocesser kan väckas till liv med hjälp av kärlek som drivkraft.

Häng med i ett passionerat avsnitt från #Drivkraften med två energistarka kvinnor!

Vi är tacksamma för alla som skickar in sina delningar, vi välkomnar också fler frågor och funderingar kring ämnet om andra tankar än de som delas väcks inom er som lyssnar.

Apr 15, 2019

Idag bjuder vi in till ett viktigt ämne i sin tid. Ni får möta Rickard Lundegard och David Borgstrand, två män med en otroligt stark vänskap som jag inspireras av. Att vara sårbar med sina manliga vänner är inte så självklart idag. Självmorden är högst bland män och många är överens om att det till stor del kan bero på att känslor varken visas eller pratas lika mycket om i manliga sammanhang som i kvinnliga. För att må vårt bästa jag behöver vi ha utvecklande relationer där vi kan växa och visa hela oss själva. Manlig vänskap bör därför inte enbart bestå av att dricka öl, träna, festa eller kolla hockey/fotboll tillsammans.

Så, hur bygger man då en stark vänskap? Hur växer vi tillsammans som vänner? Hur vågar man vara mer sårbar och vad för kvaliteter är klokt att leta efter för att finna en stabil vänskap? Rickard och David delar idag med sig av viktiga grundstenar som gjort att ett starkt band skapats mellan dem. De beskriver vikten av liknande värderingar, värderingar som bland annat kan handla om hur man är en bra medmänniska, att stötta varandra i allt från vardagssituationer till familjevisioner och hur de tillsammans bidrar till varandras personliga utveckling.

Allra första gången som Rickard och David möttes tänkte de däremot helt andra tankar om varandra... Hör i avsnittet om vad som till slut förde de samman!

Apr 1, 2019

Det sägs att samhället har förändrats, vad tänker du om det? Med alla dessa valmöjligheter som tillkommit är det viktigt att vi bygger barn med stark självkänsla och med inre självledarskap. I dagens avsnitt möter vi Fredrik Ekdala. Fredrik arbetar som Föreläsare, Inspiratör och har bland annat skrivit boken: ”Lycklig under rådande omständigheter”. Hösten 2012 fick han diagnosen Parkinsons sjukdom och har sedan dess fokuserat på sina föreläsningar runt om i Sverige.

Vi har det bättre ställt än någonsin men ändå mår människor allt sämre, vad tror Fredrik detta kan bero på? I dag delar vi tankar om psykisk ohälsa och föräldraskapet. Vem är samhället och på vem ligger ansvaret för hur vi mår? Fredriks nya inspirationsföreläsning ”Om vi bygger starka barn slipper vi laga trasiga vuxna” är full av insikter och aha-upplevelser. Med humor och allvar ifrågasätts vetenskap och expertis. Svåra begrepp som identitet, existentiell hälsa, krav, ansvar och förväntningar får nya nyanser.

Häng med på ett färgstarkt avsnitt!

Mar 18, 2019

I avsnitt 74 möter vi Anna Johansson, utbildad socialpedagog idag men som tidigare varit drabbad av ätstörningar, då främst anorexi. Anna delar i dagens avsnitt med sig av sin starka resa samtidigt som vi pratar om vikten av att visa tuff kärlek som anhörig. Vi tar upp en del av alla manipulativa beteenden som en ätstörd person ofta tar till.

Vad för tecken finns att vara uppmärksam på för anhöriga? Tyvärr är det inte lika självklart än inom vården att anhöriga också får den hjälp de behöver. En ätstörning påverkar alla inom familjen och är egentligen ett sätt att kommunicera ut att något inte stämmer. Man brukar säga att kommunikation och öppet prata om känslor är en gemensam nämnare inom dessa familjer som brister, men när någon blir sjuk inom en ätstörning ”slipper” man titta på och ta tag i andra svagheter inom familjen och lägger allt fokus på den drabbade istället.

Detta är ett öppet och ärligt avsnitt om hur vi också upplevt vården under tiden vi var sjuka och hur vi ser på tillfrisknande idag.

(Inspelat våren 2018)

Mar 4, 2019

I avsnitt 73 möter vi intuitionscoachen Nathalie Sage, bosatt i Australien och som fullt ut följer sin väg i livet.

Hur kommer det sig att Nathalie vågade följa sitt hjärta från första början när hennes personliga utveckling började? Går det ens att sätta en tidpunkt på när vår inre resa börjar? Och vad innebär det att lyssna på sin intuition?

Nathalie beskriver det som att ”vägen valde henne” mer än hon valde den. Hon menar att vägen mot att fullt ut leva i sin passion egentligen alltid varit tydlig. Tidigare beskriver hon att hon haft svårt att behålla arbeten en längre tid som inte varit i linje med hennes sanning. Genom att våga leva mer i sin passion har hon nu funnit en ”uthållighet” som hon inte haft någon annanstans tidigare. Att leva i sin passion ger istället för att ta energi. Nathalie delar med sig av sitt givande arbete till er och berättar även mer om sin spirituella resa och hur det påverkar hennes liv.

Hur kan vi då finna vår livsuppgift genom att följa vår intuition mer?

Vi pratar om processen och utvecklingen som det innebär att vara människa. Vi pratar om smärtan och lyckan, balansen mellan mörker och ljus när vi djupdyker i oss själva.

Tolka och känn in avsnittet på ditt egna unika sätt. Härlig lyssning!

Feb 18, 2019

I avsnitt 72 pratar vi om ätstörningar, både ur ett manligt och kvinnligt perspektiv. David delar med sig av egna erfarenheter och ger även tips på hur andra som också hamnat i ett osunt förhållande till kost eller träning kan tänka och agera. Många män lider idag i tystnad av denna sjukdom och med detta avsnitt vill vi uppmärksamma problematiken för att fler ska våga söka hjälp - det finns hopp och går att bli fri från ätstörningar. Vem du än är.

Hur vet man vart gränsen går för vad som är sunt och inte? Går det att uppmärksamma detta mående utifrån? Oavsett om din problematik handlar om bulimi, ortorexi eller någon form av hetsätningsproblematik pratar vi idag generellt om just dessa olika stadier i en matproblematik. Vi tar även hål på lite myter, då ätstörningar aldrig varit en sjukdom som drabbar en specifik målgrupp utan vem som, oavsett kön eller ålder kan lida av ett komplicerat förhållande till kost och träning.

 

 

Feb 4, 2019

Hur kan livet förändras när någon drabbas av cancer? Natali Fikas berättar i dagens avsnitt om sin kamp och hur livet från en dag till en annan blev förändrat.

Dagligen inspirerar Natali väldigt många människor som hon når till på sina sociala medier. Hennes färgstarka bilder, inspirerande maträtter och fina ting hon uppmärksammat i vardagen syns lång väg. Hur lyckas hon hålla sin glädje vid liv trots kampen? Vad är hennes verktyg och drivkraft till att bli frisk och vart kommer meningsfullheten ifrån? Kan mental träning ha "räddat" henne?

I dagens avsnitt ger Natali även tips på hur omgivningen kan hjälpa till och vad som funkat i hennes fall.

Natali lever efter flera kloka motton och mentala attityder, mer om dem och hennes inspirerande levnadssätt i avsnittet. Häng med!

Jan 21, 2019

Som åttaåring tvingades Julle Douhane, 10 år, att lämna det pojklag han spelat med i Veberöds AIF i två års tid. Inför en fotbollscup fanns han inte med på kallelsen. Styrelsen hade tagit ett beslut om att flickor skulle spela med flickor och pojkar med pojkar. Ingen i styrelsen har sedan velat kommentera beslutet.

Nyligen i ett program från Kalla Fakta berättar de om fallet med Julle. 
Julle föddes som flicka men identifierar sig som pojke. Fotbollskanalen har i samarbete med Kalla fakta gjort programmet Utanför laget.

Julle valde även att till slut byta skola när inbjudningar till kalas inte längre kom och när rasterna inte längre bestod av glädje med andra klasskompisar. Idag beskriver han att det är helt annorlunda med nya vänner och nytt lag.

Livsglädjen hos Julle är påtaglig och i dagens avsnitt berättar han om sin inre drivkraft och glädjen som han trots allt besitter trots alla utmaningar utifrån. Han berättar om vikten av en stöttande omgivning och beskriver stödet han haft från sin familj när han befunnit sig i känslan av utanförskap. Julle och hans mamma Petra Douhane ger hopp och mod till andra när de via den uppskattade bloggen ”Minsonjulia” delar med sig av deras tankar och tips till andra som befinner sig i liknande situationer.

Vår förhoppnings är att sprida mer medvetenhet och kunskap vidare för att låta ett samhälle utan dömande växa fram. Tiden då det en gång för alla blir en självklarhet för alla barn, oavsett kön eller ursprung, att till hundra procent äga rätten över att vara sig själva och också kunna nå sin fullaste potential! Ingen ska bli utanför för den man är.

#Ståuppförenmedmänniska idag!

Jan 7, 2019

Varje år tar cirka 1 500 personer sitt liv. Minst en tonåring tar sitt liv varje vecka och det finns även ett stort mörkertal. De allra flesta kan vi rädda. Suicide Zeros vision är ett samhälle utan självmord.

Idag möter vi Alfred Skogberg, generalsekreterare och grundare till Suicide Zero som berättar om sin drivkraft och syfte till att starta organisationen.

I dagens avsnitt tar vi upp myter kring självmord och pratar om vad du som utomstående kan tänka på. Vi pratar en del kring skolans värld och lyfter hur viktigt det är att vi alla är uppmärksamma på hur våra medmänniskor mår - på riktigt. Att vi vågar agera när det gäller och inte viftar bort känsliga ämnen. Det som är jobbigt att känna på utvecklar oss som människor och ingen kan bry sig för mycket.

Eftersom det finns så mycket tabu, okunskap, rädsla och stigma kring självmord och psykisk ohälsa arbetar Suicide Zero för att öka kunskapen hos politiker, journalister, vård- och skolpersonal samt allmänheten.

Lyssna på ett viktigt avsnitt från #Drivkraften om hur vi kan minska den psykiska ohälsan, överallt. 
Fortsätt gärna skicka in frågor och funderingar som ni har eller tips på hur fler kan uppmärksamma dessa frågor.

Tack för du lyssnar!

1